Pitanja

Nikola S. Ilić, dip.ing.mašinstva i bioenergetičar - pitanja bioenergija

Za vas piše:

Nikola S. Ilić, dip.ing.mašinstva & bioenergetičar

Da li se bioenergijom leče samo najteža oboljenja?

Kada govorimo o lečenju bioenergijom, moramo govoriti i o prevenciji raznih psihičkih stanja na koja uspešno možemo uticati bioenergijom.

Najčešća psihička stanja zbog kojih nam se obraćate su : hronični umor, hronično neraspoloženje, depresija, anksioznost, nagli pad energije, nezadovoljstvo, podizanje samopouzdanja, manjak ljubavi prema sebi, pad koncentracije, strah od ispita, traume koje vučemo još od detinjstva, razne vrste strahova, neurotskoih fobija, porodični problemi, problemi sa partnerom , problemi sa decom, pad seksualne želje, prevelika empatija. Problemi ove vrste su razlog zbog kog nam se javlja barem 75% naših klijenata. Termin „pacijent“ ne volimo da koristimo jer bi smo svi mi mogli nekom i negde biti pacijeneti, zavisi iz kog ugla posmatrate stvar.

Svakako pogadjate da su veliki deo naših klijenata ljudi na odgovornim funkcijama i visokim pozicijama koje zahtevaju apsolutnu predanost radu i veliku žrtvu koji nisu želeli da svoj problem rešavaju lekovima.

Dakle, bioenergija nije rezervisana samo za ljude koji imaju neki problem anatomsko-fiziološke prirode ( bol, frakture, artritis, radikulopatije, kardiološke probleme, nefrološke probleme).

U zadnje vreme puno dece i žena nam se obraća zbog raznih stresnih situacija koje preživljavaju zbog razvoda brakova,raskida, smrti najmilijih članova ili njihovih bolesti, jer posle mnogo udaraca koje sudbina zada, teško je ostati na nogama i nastaviti dalje.

Da li je bioenergija isto što i reiki?

Apsolutno ne.

Bioenrgija je mnogo hiljada godina starija od japanskog reikija ali i od  svih novotarija zadnjih 20 godina koje se izmišljaju vezano za reiki. Kada se tržište zasitilo klasičnog reikiija, neko je izmislio „zlatni reiki „. Kada se tržište zasitilo „zlatnog reikija „, neko se setio pa izmislio „andjeoski reiki“. Imena su primamljiva zvuče andjeoski i zlatno, ali u osnovi je to malo modifikovan reiki.  Zašto se izmišljaju slični reikiji pod drugačijim nazivima, pa da bi centri za obuku reiki terapeuta što bolje profitirali. Nema to veze sa učinkom na pacijenta.

Tradicionalni reiki u Japanu se radi sa preko 300 simbola.

U Srbiji i Hrvatskoj, radi se samo sa 3 ili 4 maksimalno 5 simbola.

Mnogi poznati bioenergetičari u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni, govorimo o starijoj klasi, prvi put su čuli za reiki početkom 21. veka a do tada su se savršeno dobro bavili bioenergijom, tako da bioenergija i reiki nemaju veze jedno sa drugim. Postoji tendencija nekih reiki udruženja da se bioenergija i reiki poistovete, kako bi reiki podilgli na jedan veći ozbiljniji nivo barem i kroz priču, ali to ne pije vodu. Klijent koji je probao reiki pa onda došao na bioenergiju, blago rečeno bio je pozivitivno šokiran efektima za vreme bioenergetske seanse i senzacijama za inakom seanse.

Tradicionaln reiki koji se radi sa preko 300 simbola je fantastično zamiljšen kao jedan isceliteljski i duhovni temelj onog ko ga radi, medjutim kursevi reikija se uglavnom svode u 95% slučejva u Srbiji na prodaju sertifikata. Završava svako ko stigne, ko god poželi i svako postaje iscelitelj, rukopoložaonik. U bioenergiji tog nema. Od 15 kandidata, jedan ili dva prodju sve testove.

Postoji tenedncija kod skoro svih „isceliteljskih“ novotarija da se izjednače sa bioenergijom preko principa funkcionisanja pa ćete za svaku pročitati da radi na principu bioenergije ili akupunkture, po sistemu meridijana kojima prolazi prana. To bi isto bilo kada kada bi smo rekli da su svi automibli isti jer svi idu na benzin.

Opasnost od bioenergije

Kada se radi onako kako treba da se radi, bioenergija nije uopšte opasna i nema apsolutno nikakvih neželjenih efekata. Ja je radimo uspešno od 2003. godine sa: bebama, malom decom , trudnicama, hiruškim pacijentima, onkološkim i teškim pacijentima, kao i sa potpuno zdravim osobama kao vid prevencije , i nikada nije bilo nikakvih štetnih nus produkata. Inače sam strukovni fizioterapeut, strukovni specijalista neuro-muskularne patofiziologije . Dakle, bioenergija koja je podvučena ozbiljnim medicinskim obrazovanjem. Kao i u svakoj profesiji , i ovde imate odlične, prosečne i loše. Odlični koji žele da budu još bolji. Prosečne koji žele da budu odlični i loše koji misle da su najbolji. Dakle, budite oprezni.

Ne bi se složio sa pojedinim natpisima da je bioenergija apsolutno bezopasna jer svako „čeprkanje“ nekog nestručnog ko radi sa energijama ( ne mora biti samo bioenergetičar ) , unutar vašeg bioenergetskog polja, „čeprkanje“ unutar vaše unutrašnje ili spoljašnje aure, unutar vaših čakri, meridijanima , nosi velike rizike kojih možda tada niste svesni. Kažem, ne mora to da bude samo bioenergetičar jer zadnjih 15 godina imate ekspanziju „isceliteljskih“ tehnika i učenja koji se uče na vikend kursevima i poseduju sertifikate.

Čim nešto može da pomogne, to nešto može i da odmogne. Logično jer znači da radi posao, da se nešto dešava. Kad nešto može samo da pomogne, a ne ne može da odmogne, to mi baš i ne uliva poverenje previše jer ne radi posao a bazira se samo na placebu koji ponekad negde upali. Prosto je nelogično da postoji samo jedan smer jer uvek i u logici i u fizici, u prirodi, u filosofiji postoje dva suprotna smera ( pomogne i odmogne, dan i noć, jin i jang, plus i minus, muško i žensko).

Postoji potpuna bezopanost kod doziranja bioenergije. Pa tako i ako neki neodovoljno iskusan kolega ili koleginica pretera sa dozom, neće vam se ama baš ništa loše desiti jer svaki energetski centar i svaka čakra „upije“ koliko može da primi. Bez obzira da li energetski trasfer limitira neka blokada na kojoj se radi ili čakra sama od sebe. To je tako priroda uredila , kao jedan osigurač koji padne kad se isključi i nema više prijema bioenrgije.

Ono što bi posebno izvodvojio kod lečenja bioenergijom je to što ona ne stvara svojevrsnu zavisnost kao neki lekovi

(Tekst preuzet sa sajta www.dunavski.com , autor teksta : Ivan.M. Dunavski )

Bioenergija kao dopuna službene medicinske terapije

Savršen primer za to je je Velika Britanija. Razvijena zemlja u svim aspektima, ekonomskom, umetničkom, kulturnom, pa je i zdravstveni sistem daleko napredniji i bolje uredjeniji od većine drugih zemalja.

Pogledajte npr. kako je u Velikoj Britaniji, Japanu, Švedskoj, Holadniji, Norveškoj, i u drugim razvijenim zemljama uredjen zdravstveni zakon o lečenju bioenergijom i homeopatijom pa i drugim tradicionalnim prirodnim načinima lečenja gde bioenergetičari ruku pod ruku sa lekarima službene medicine rade obostranom interesu u cilju izlečenja pacijenta.

Kod nas je još uvek sujeta nekih lekara bitnija od zdravlja pacijenata.

Da li je bioenergija greh?

Bioenergija nije religija, nije sekta, nije crna magija. Ne nosi u sebi nikakve „rituale“ koji traže da se odrekne vaše religije, uverenja i sl. Bioenergija je prosto dar prirode, dar onog iz čega smo nastali i onog uz pomoć čega živimo. Bez te bioenergije, svi telesni i mentalni procesi u telu ne bi mogli da prežive. To je dokazala i Kineska tradicionalna medicina pre 4-5.000 godina i mnoge starije prirodne medicine od nje.

Zašto se neke verske organizacije trude da ubede svoje slebednike da je bioenrgija greh ? Zato što misle da samo one imaju tapiju na isceljenja i niko drugi. I kada se isceljenje desi kod nekog bioenergetičara, ili u nekoj crkvi koja nije njihova, oni to svakako smatraju grehom. Dakle, samo isceljenje unutar njihovih verskih objekata nisu greh, a sve ostalo jeste. Nepotrebno je komentarisati. Oni prosto ne vole „konkurenciju“ i smatraju da su oni pozvani i jedini pravi za sve, ali ni u jednoj bibliji, talmudu, tori, nećete naći da piše posredno ili nesporedno da je izlečiti nekog bioenergijom greh.

Svakom Bogu je drago da ste vi izlečeni i da ste vi ZDRAVI.

Da li vas je izlečio bioenergetičar, lekar, neka baka sa svojim travama, sami ste se izlečili vašim molitvama , to je potpuno nebitno. Bitno je da ste zdravi i srećni. Zdrav čovek može da veruje u ništa jer je tada snažan, ali bolest ga nauči veri u snagu prirode, apsoluta, Boga (ne ovih službenih bogova, već onog pravog i jedinog), zovite kako god hoćete.

Nešto što je plemenito, čovekoljubno, ne može biti greh, kojoj god veri da pripadate.

Za neke relegije je greh i joga i klasična meditacija i transcedentalna meditacija i mantre i film „Hari Poter “ i knjga „Moć podsvesti “ i još neke druge knjige koje ljudima pomažu da spoznaju svoju duhovnost i svoje moći, zato budite pažljivi šta vaša podsvest prima kao „grešno“ a šta je zaista (PO)grešno, da ne bi ste bezveze opteretili svoju psihu, naročito podsvest i razboleli se.

Volite se, širite ljubav, pomozite ljudima oko vas kojima je pomoć potrebna, oprostite, ne budite sujetni, smejte se, odlazite u prirodu, radujte se i neće biti bolesti ( a ni greha ) jer AKO RAJ NIJE U VAMA, NIKADA NEĆETE UĆI U RAJ. Sve ide od vas i dolazi ka vama. Kako zračiš, tako i privlačiš. Život nema reprizu.